ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Научете повече за света

Фешън Калърс - Дамски Сака
Вторник, 18 Септември 2012 21:02

Паста за зъби - любопитно

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Замисляли ли сте се кога е произведена и кой е измислил пастата за зъби. Може би сте чували истории от баби и дядовци, как преди години, когато нямало разнообразието, което имаме днес от четки и пасти за зъби са си плакнели устната кухина със сол за готвене и чешмяна вода.

  Най-ранни данни за първите средства за почистване на зъбите датират от IV в.пр.н.е., вписани в древен египетски ръкопис. Рецептата за паста за зъби се състои от сол, пипер, ментови листа и цвят на перуника. По-късно римляните използват рецепта, която съдържа човешка урина. Смята се, че съдържа съставки за избелване, поради високото съдържание на амоняк. През XIX в. четките се мокрели само с вода. По-късно започват да се появяват различни прахове за почистване на зъбите. Състояли се от варовик, тухлени стърготини, сол, дървени въглища. През същия век на американския пазар излизат първите пасти за зъби. Първата тубичка с паста за зъби е произведена през 1896 г. в Ню Йорк. Флуоридът става основна съставка на пастата за зъби през 1914 г.

  Днес многообразието от пасти за зъби, прахове за избелване и води за освежаване на дъха нямат край, благодарение на нестихващите духове и борбата за еволюция на пра-пра-пра дедите ни.

Прочетена 1631 пъти

Свързани статии (по етикет)