ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Научете повече за света

Фешън Калърс - Дамски Сака
Вторник, 07 Декември 2021 15:07

Димитровден – поверията, обичаи и традиции в България

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Свети Димитър е светец и любимец на българина. Празникът се отбелязва, на 26 X, всяка година. На него има много именици, които празнуват. Носещите имена на Димо, Драган, Димиринка, Димитрина, Митко, Димитър, Митре и други подобни са сред празнуващите св. Димитър за свой имен ден.

Поверията разказват как свети Димитър убил неверника Лий. Той бил антихрист, а това дело на светеца го прави е добър, затова и той е изобразен на кон.

Легендата разказва за двамата братя, които запалили Света гора и манастирите. За своята постъпка били хвърлени на морското дъно. Тогава техните лели св. Неделя и св. Петка помолили Господа и светата Богородица да пуснат Димитър.

Според друго предание се разказва как Свети Димитър, бил близнак брат на Свети Георги. Някога съдбата ги разделила и тръгнали те в различни посоки.

Георги предсказал на брат си, че някога от стряха капе кръв, то значи той вече е починал. След дълго време от една стряха, действително капело кръв. Тогава Димитър тръгнал към страната на брат си. Вървял дълго по света и намерил ламя, която довела до гибелта на брат му Георги. Димитър преборил ламята, а в замяна тя му върнала душата на брат му. После свободни двамата братя полетели към небесата, където си раздели годината. На свети Димитър се паднала зимата, а свети Георги взел лятото.

Според народните предания, когато настъпи времето (денят) на св. Димитър, от брадата му пада сняг. Тогава и настъпват първите мразовити дни на зимата и идва истинската зима. Съботата, преди деня Димитровден е задушница. Раздават се питки и жито, за да се намери напочиналите.

От Гергьовден до Димитровден и от Димитровден до Гергьовден се делят и народно му българите сезоните. Това разделяне има и селскостопански характер.

Времето пък между Димитровден и Никулден се казва по народно „Сиромашко лято".

По стари традиции и обичаи на имен ден неканени се ходи. Носят се на именика, цветя с бели цветове. Това се прави, за да е блага цялата зима. Цветята се връзват с алено червен конец, за здраве, през годината на имениците.

На Свети Димитровден на трапезата се поставя гювеч от овнешко, или курбан, може и яхния с пиле. Яхнията се приготвя от петел ако е мъж именикът, а ако е жена от кокошка. На масата също присъстват много видове зеленчуци, заедно с варена царевица, пита с ябълки, тиква, пестил, баница с ябълки, рачел или печени ябълки.

Прочетена 219 пъти
Още в тази категория: « Какво означават сънищата