ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Научете повече за света

Фешън Калърс - Дамски Сака
Сряда, 16 Декември 2020 15:46

Статистики, факти и поведение на хлебарките

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Знаете ли, коя е най-големият хлебарка? А какво е типичното поведение на тези насекоми? Ако сте планирали пръскания на хлебарки в жилищата си, не отлагайте. Сега нека ви, разкажем малко повече, в детайли за самите насекоми:

Мадагаскарската хлебарка е най-голямата в света. Мъжките растат до 60 мм, а женските до 55 мм. Този вид съска необичайно при движение. Тази функция често се използва от звукорежисьорите за озвучаване на филми, за да създаде страшен ефект.

Има още един рекордьор. Среща се в Куинсланд, Австралия. Възрастните екземпляри растат до 8 см и тежат 30 грама. Те също са носители на рекорди за продължителността на живота, живеещи до 9 години.

Статистически данни и факти за хлебарки: Черни хлебарки

Най-често срещаният вид е Blatella Germanica. В Русия този червенокос хлебарка се нарича „Прусак“. Тя е внесена от Прусия. В Германия ги наричат ​​„руснаци“, като се има предвид, че те са влезли в страната по вина на източната си съседка.

Има и черни хлебарки, които в Чешката република и германската територия се наричат ​​"шваби".

Една женска снася около 40 яйца и може да се размножава до 8 пъти на живот. През това време се раждат около 350 хлебарки. Сред тях има само 10 жени. С такова плодородие те са в състояние да запълнят малка площ от планетата Земя.

Носители на инфекции

Подобно на повечето насекоми, хлебарките също са носители на болести, опасни за хората. През втората половина на ХХ век лекарите откриват връзка, между хлебарки и алергични заболявания. Добре установено е, че такива причиняват астма.

В жилищните сгради има от 900 до 300 хиляда насекоми. Повечето от тях са хлебарки. Страдат предимно деца, тъй като алергичната реакция към хлебарки е целогодишна.

Радиационна реакция - Хлебарки след ядрена война

След ядрена война тези насекоми ще останат на планетата, тъй като са устойчиви на радиация. Човек може да издържи на радиоактивно излъчване от 500 glad, но хлебарките са 6 400 glad.

Науката не е потвърдила, че тези насекоми ще оцелеят при ядрен взрив. Но са проведени изследвания за въздействието на радиацията, върху тези живи същества.

Вреда от хлебарките

Червените и черните хлебарки са синантропни. Техният начин на живот е тясно свързан с човека и дома му. В допълнение към разпространението на болестите, те развалят подвързиите на книги, кожени изделия и мебели.

Наличието на влага е важно за тях през целия живот, но те също могат да са и храна. Американската хлебарка може да попадне в дома ни дори с торба плодове от пазара.

В кулинарията - Хлебарки в готвене

В източните страни отдавна е установено, че хлебарките съдържат много протеини. Поради това те се считат за деликатес в много югоизточни страни. В китайските ресторанти в менюто можете да намерите ястие "захаросани хлебарки".

Те се използват като храна и като лекарство. Друга полза е отглеждането в големи количества е техният фураж за добитък.

Как да хванем хлебарка

Сега може да намерите много начини в интернет как да се отървете от досадните насекоми. Има начини и да заловите, чрез капан.

За целта, вземете тиксо, разстелете го на пода и поставете стръвта. Хлебарката попада в лентата, краката й залепват и така сте успели да хванете жива хлебарка.

Състезания с хлебарки

Има и много популярен вид състезание, на което зрителите могат да залагат. Това е като повечето състезания с насекоми или други животни, но си е забавно, като се има предвид, че вредителите могат да са и от полза.

В киното и анимацията - Мъже в черно

Един от първите анимационни филми в историята е заснет с хлебарки. В много приказки те са едни от главните герои.

Във фантастичния филм „Мъжете в черно“ главният злодей, долетял от друга планета е огромна хлебарка. За тях са заснети и голям на брой научни документални филми.

Защитени видове - рядък вид хлебарки

Въпреки големия брой, 16 вида са включени в Червения списък на Международната организация за опазване на дивата природа. Осем вида са маркирани като застрашени. Седем вида са на ръба на изчезването, а един вид е признат от биолозите за напълно изчезнал.

Заключение

Опитахме се да разкажем всичко за хлебарките. В заключение отбелязваме, че днес биолозите идентифицират над 7 750 вида хлебарки. Всъщност от този брой има 4 460 вида хлебарки. През последните години науката включва термити в този голям ред, които също могат да се заселят в жилищна сграда.

Източник: Превента ДДДД ЕООД.

Прочетена 35 пъти