ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Научете повече за света

Фешън Калърс - Дамски Сака
Петък, 12 Октомври 2018 12:59

Подготовка за протезиране на крайници

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Всеки от нас има право да участва в обществения живот. Всеки със или без увреждане може да бъде пълноправен член на обществото. Никой не знае, кога и какво може да се случи по време на жизненият му път, затова е важна всяка стъпка в подготовката за протезиране на крайници.

Стъпки в подготовка за протезиране на крайници

За подобряване качеството на живот на хората с увреждания са важни всички стъпки, както по време на рехабилитация след ампутация на долните крайници, така и личната концепция за обучение

Преди поставянето на протеза и последващия процес на рехабилитация, техническите специалисти трябва да разбират напълно физическите възможности. Заедно те ще обсъдят подробностите за предстоящата протетика и ще определят целите. По този начин пациентът ще може да се фокусира над самата програма за рехабилитация.

Рехабилитаторът има за цел да научи пациента как да използва правилно протезата в ежедневието, да учи методите на обличането и отстраняването на протезата. По време обучението той обяснява у как да се остава на стабилна позиция на двата крака, да се изправя и да сяда на стол, да поддържате баланс. Преминава се през цяло Училище по ходене. Трябва да се отбележи, че правилно подбраните протезни компоненти играят важна роля в успеха на протезата.

Терапия след ампутация на долните крайници

Преминава се и през задължителна програма за обучение преди протезата. Тя предоставя информация за по-лесно адаптиране към правилното ходене с протезата. Важна цел в нея е възстановяване свободата на движение и връщане към независимия живот.

Няма ясни правила за определяне на необходимите процедури и продължителността на процеса на рехабилитация след ампутация. Процесът отнема няколко месеца и е повлиян от много фактори.

Рехабилитационният процес и подготовката за протезата започват веднага след лечението на следоперативните белези.

Стъпки към връщане на мобилността

Важна грижа е изцяло, да се премахнат отока по време на лечение, профилактика и лечение на контрактури, нормализиране на повърхностната чувствителност и функции на всички основни системи на тялото. От значение е да се увеличи общата издръжливост на пациента, да се стабилизира мускулната система. Всички тези навременна инициирани мерки, спомагат да се намали времето за следоперативно възстановяване и осигуряват успешна ранна протетика.

Трябва да се разбере и това, че притежаването на качествена протеза няма да ви помогне веднага. Терапевтичните и рехабилитационни програми са незаменими за успеха.

На база цялата необходима информация в началния етап от значение е всеки детайл за бързата рехабилитация. За последната допринасят компетентна помощ и съвети.

Прочетена 272 пъти