ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Научете повече за света

Фешън Калърс - Дамски Сака
Вторник, 07 Април 2015 12:30

Погребения в Тибет и Хайда

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

По сходен начин на монголските традиции и ритуали, в страните Тибет и Хайда имат не по-малко странни разбирания за изпращане на мъртвите.

Така например в Тибет, погребение цена не се прави. Единственото, което се изисква в починалият да бъде оставян извън всякакви жилища, далеч от обитавани помещения и изцяло на произвола на природата.

За западния разум, това може да изглежда варварско, както вече и китайците, които забраниха практиката, след като беше наложен контрол на страната през 1950. Но в будистки страни, каквато е Тибет, това е напълно логично. Церемонията представлява перфектният будистки акт, известен като „Jhator“. Според това вярване, нищожното тялото осигурява храна за грабливите птици, които са основни потребители на месото на покойника.

За будистката вяра, тялото е като празна черупка, без стойност, след като духът се е отклонил. Голямата част от страната е характерно, че преобладават снежни върхове, а заравянето на тялото в земята е свързано с интерниране. По същия начин ако се налага кремация цена, то това изисква изгаряне и съответно изсичане на горите.

В Хайда има значение това дали покойника е обикновен човек или шаман и войн.

Американското северозападното крайбрежие на Хайда, хвърлят мъртвите тела в голям открит рудник зад селото.

Тялото било третирано с клубове, докато не се смали до размери, че да се побере в една малка дървена кутия с размери миниатюрен багаж. След това се монтира на върха на йерархия подобно на икони тотем, които действали като пазители за пътуване на духовете "на оня свят.

С траурна агенция софия може да организирате цялата церемония по стандартен и признат за страната ни начин.

Прочетена 2304 пъти Последно променена в Събота, 28 Ноември 2015 15:10