Печат на тази страница
Четвъртък, 01 Юни 2017 09:51

Цветът на стените в спалнята - как да изберем нюанс

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Изборът на цвят за стенните има огромно влияние върху настроението. Неговата роля е да лекува, да създава сериозност и да предразполага към тайни. И преди всичко, нека да разберем, какви са различните нюанси и как действат на психиката. Нека започнем с бяло. То създава усещане за простор, но ако такъв тон е в интериора за дълго няма да има място за почивка. Нека предвидим и изхвърляне на секция за нов интериор.

Червеното кара сетива да са по-изострени и да имат стимулиращ ефект. С този цвят е по-добре да не се прекалява.

Наличието на жълти цветове тонизира организма и укрепва нервната система.

Зелен цвят може да се настрои на лиричност и да даде вдъхновение.

Лилавия цвят на теменужката успокоява нервите, а също така дава вдъхновение. При избора на цвят винаги трябва да се разглежда и текстурата на повърхността.

Не забравяйте, че върху гладката повърхност на всеки цвят ще изглежда много по-ярко, отколкото на необработена. Ако искате да бъдете оригинални, може да боядисате една от стените в контрастен цвят.

И преди въпроса за цвета на стените в спалнята, нека да разгледаме няколко метода, чрез които може визуално да се променят пропорциите на стаята: Ако имате прекалено дълга стая, може да я съкратите, като оставите стената в по-тъмен цвят. Всичко трябва да се прави хармонично.

В какъв цвят може да боядисате стените на спалнята

Както казахме, цвета на стените в спалнята е много важен, защото човек трябва да се отпуснете напълно в стаята. И първият въпрос, който ни обзема е: боя в студени или топли цветове?

Запомнете: светлите топли цветове като червено или оранжево в спалнята е по-добре да не се използват, защото имат стимулиращ ефект върху психиката и в стаята с такъв интериор ще може да спите със сигурност. Ето, защо е по-добре да тя да е в по-зелено или светло шоколадова сянка. Тези нюанси са перфектно спокойни или създават усещане за спокойствие. Ако решите да боядисате стените в сиво, трябва да знаете, че ще ви сполети полъх на скука. Това означава, че много бързо ще заспите. За присъствието им в интериора белите тонове осигуряват спокойствие и сладки сънища.

А сега нека да поговорим за наситеността на цветовете. Практикуването на психолозите препоръчват използването на ярки цветове в интериора.

Този контраст може да бъде много успешен.

Както може да видите, спалнята може да бъде по-красива и уютна с правилната комбинация от цветове и елементи. След като сте избрали цветове за интериор, спрете се и на модел завеси, картини и стаята ще изглежда съвсем по нов начин.

Прочетена 755 пъти