Печат на тази страница
Понеделник, 24 Юли 2017 13:45

Нов матрак – как да се справим с миризмата

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Покупката на нов матрак е вълнуваща, а удобството при използването му, още в първите дни си има своите плюсове и минуси.

За предимствата от покупката на новите матраци няма да говорим сега, а по-скоро за един деликатен въпрос, който вълнува много хора с чувствително обоняние – миризмата.

Разопаковането на новия матрака от всички пластмасова пломби и опаковки найлон може да се направи бързо, но често по повърхността остава миризмата на „ново“ или още по-ясно пластмаса. За едни тя навява за чистота и новост, но както с миризмата на бензин (едни си падат по нея, а за друг тя предизвиква отвращение), така и тук при матрака може да се окаже проблем.

Кои са податливи на миризмата от новия матрак

Хората страдащи от астма и други заболявания по дихателните пътища са най-застрашени от подобни миризми;

Бременните жени са с по-изострено обоняние. За тях подобни ухания могат да доведат до дискомфорт и временни неразположения (гадене). При тях не е преувеличаване нетърпимостта на подобни миризми

Има и една друга група хора, които просто капризничат, но разбира се и на тях трябва да се угоди.

Крие ли риск за здравето миризмата на нов матрак:

Миризмите от новите матраци представляват голяма група от химични вещества, които се намират в много продукти, а те от своя страна отделят газове във въздуха.

Когато вашият матрак е пломбиран и навит в опаковка за определен период от време, химикалите, имат възможност да изградят пласт и да остават трайно и за по-дълго време ароматите си.

Обгазяването се появява в резултат на разграждане на летливи органични съединения (ЛОС) или пари от някои твърди или течни повърхности.

Обикновено, ЛОС от пени и лепила са най-често срещаните в матраци с мемори пяна. Някои от тях са хлорфлуорвъглеводороди (CFC), формалдехид, бензен, метиленхлорид, толуен, трихлоретан, нафталин, перфлуорокарбони.

ЛОС може да се намери в хиляди произведени стоки за бита, от почистващи препарати и освежители за въздух, до бои и химическо чистене на дрехи.

Как да се справим с миризмата в нов матрак

Необходимо е известно време, както за всичко ново тя да изчезне от само себе си. Ако обаче е прекалено остра за вашия нюх, опитайте с някои лесни трикове да я отстраните:

Отворете своя матрак и го оставете да се проветрява. Най-доброто нещо, което можете да направите е да изнесете матрака да диша извън къщата.

Помислете за покупка на матрак, който е тестван и който отговаря на определени екологични и здравни стандарти.

Прочетена 1352 пъти